Här finner du både frågor som vi sammanställt och andra nyttiga FAQ-sidor.

Här finner du ett axplock av funderingar om våra kurser samt frågor som vi besvarat under våra kurser och i kunddialoger!
Utbildningsfrågor (Till toppen)
- Vi är en konsultfirma inom VVS som önskar bli auktoriserade inom Säker Vatten. Hur går vi tillväga?
Svar: Vi har behörigheten och hjälper er gärna att förse er med den Säker Vattenutbildning som krävs för auktorisationen!
Men det är Säker Vatten som arrangerar utbildningar för VS-projektörer, så kontakta dem först om det praktiska och nämn gärna att ni vill ha oss som er utbildare.
Det finns även ett antal krav till som behöver uppfyllas. Läs mer om dem på Säker Vattens hemsida.
- Hur lång är giltighetstiden på branschlegitimationen för Säker Vatten?
Svar: Den gäller i fem år, både för montörer, arbetsledare och konsulter. Därefter krävs en förnyad utbildning, så man håller sig uppdaterad på de gällande reglerna. Utbildningen hittar du hos oss! Se här!
- Kan vem som helst få branschlegitimation Säker Vatten?
Svar: Nej. Läs om villkoren för auktorisation och branschlegitimation på Säker Vattens hemsida. Där finner du även ansökningshandlingarna som nedladdningsbar pdf.
- Vad gäller lärarlegitimationer från och med 1 januari 2016?
Svar: Detta svarar Säker Vattens kansli på, se deras kontaktsida.
Våtrumsfrågor (Till toppen)
- Vi har ett nyrenoverat badrum/våtrum som är utfört av en auktoriserad tätskiktsentreprenör. Vi känner oss dock osäkra på vilken kvalitet det har. Vad kan vi göra?

Svar: Ni har möjlighet att anlita oss som kontrollant. Då kommer vi ut och gör en så kallad särskild våtrumskontroll hos er. Kontrollen går ut på att vi bl a täthetsprovar svetsar, skarvar och hörn i badrummet samt kontrollerar materialval och golvlutning till golvbrunn. Kontrollen betalar ni för själva, såvida det inte saknas en våtrumsanmälan, eller arbetet är mycket slarvigt utfört
- Får man ha vätskebaserade (rollade) tätskikt på väggar i våtzon 1?
Svar: Ja, om väggen är av massiv konstruktion, så som betong, murverk eller puts- är det tillåtet med vätskebaserat tätskikt i våtzon 1. I övriga fall är det endast tillåtet i våtzon 2.
I våtzon 1 ska man annars ha våtrumsmatta eller tätskiktsfolie.
Säker Vattenfrågor (Till toppen)
I första hand besvaras frågor gällande Säker Vatteninstallation på deras hemsida, under frågor & svar, alternativt av deras kansli. Men vi har sammanställt ett fåtal frågeställningar här, som brukar dyka upp på våra utbildningar och du är välkommen att även ring oss, se kontakt.
- Visst kan jag montera/koppla in en väggutkastare i diskbänkskåpet?
Svar: Enligt tidigare version, 2011:1 var svaret generellt sett nej, men från och med version 2016:1 är det ett accepterat undantag. Dock ska vattenutkastaren placeras ovan vattentätt underlag på golvet i diskbänksskåp alternativt i ett separat prefabricerat skåp vars skvallerrör mynnar i diskbänksskåpet, samt anordnas så att kondensvatten inte kan orsaka skada.
- Vad gäller avseende krav på golvbrunn för tvättmaskin? Kan jag ställa den i köket?
Svar: I Säker Vatten 2021:1, avsnitt 4.2.4 står det: ”Tvättmaskin ska placeras i utrymme med golvbrunn.”.
MEN…!! Tvättmaskin får även, enligt angivet undantag, placeras i kök om det uppfyller något av följande två alternativ:
- Vattentätt underlag med uppvik runtom under tvättmaskinen i kombination med fuktsensor kopplad till läckagebrytare eller vattenfelsbrytare.
- Vattentätt underlag med uppvik runtom under tvättmaskinen i kombination med översvämningsskydd och vattenlarm
- Vad är en läckagebrytare eller vattenfelsbrytare?
Svar: Läckagebrytare är en utrustning som normalt kopplas in lokalt i till exempel ett köksskåp, och som är försedd med en detektor som känner av fukt. Denna har en ventil som stänger automatiskt vid detektering av fukt/läckage.
En vattenfelsbrytare kopplas normalt in centralt på tappvattensystemet, normalt direkt efter vattenmätaren. Utrustningen består oftast av någon form av givare som detekterar utläckande vatten samt en ventil som stänger av vattentillförseln i fastigheten vid upptäckt läckage.
- Vad är då ett vattenlarm?

Svar: Vattenlarmet detekterar utläckande vatten med hjälp av sensorer som man placerar på känsliga dolda utrymmen, som t ex under diskbänk eller bakom kyl och frys. Vattenlarmet ger normalt endast ifrån sig ett larm, men stänger inte av vattentillförseln. Man kan likna det med ett brandlarm.
- Varför krävs 100 mm mellan genomföringshylsorna ur t ex golv i tvättstuga?
Svar: För att tätskiktsentreprenören ska få plats med eventuell manschett. Normalt bygger manschetten ca 60 mm, vilket innebär att man kan bli tvungen att skära lite i en av de två manschetterna som hamnar intill varandra.
Entreprenadfrågor (Till toppen)
- Hur påverkar den nya lagen om personalliggare vid byggen oss VVS-entreprenörer?Enligt den nya lagen ska byggherren anmäla att byggverksamhet ska starta till Skatteverket samt tillhandahålla utrustning för elektronisk personalliggare.
Lagen gäller dock inte om den förväntade byggkostnaden (arbete + material) uppgår till mindre än fyra basbelopp (ca 180 000 kr under 2016) eller om byggherren är konsument (privatperson).
Det är respektive entreprenör som ansvarar för att personalliggaren förs och innehåller identifikationsuppgifter om företaget och samtliga närvarande på arbetsplatsen.
Personer som endast levererar material behöver inte registreras.
Byggherren ansvarar för att lagen efterlevs, men kan vid t ex totalentreprenad överlåta sina skyldigheter på entreprenören genom skriftligt avtal. Detta är dock inte möjligt vid delad entreprenad.
Skatteverket har möjlighet att göra oannonserade arbetsplatsbesök för att kontrollera liggaren och vid eventuella brister gällande utrustning eller dokumentation, ta ut kontrollavgifter enligt fastställda taxor.
Bakom lagen står bland annat; Byggcheferna/Ledarna – Byggnadsarbetareförbundet – Måleriföretagen i Sverige – Sveriges Byggindustrier – Installatörsföretagen.
Läs mer på www.skatteverket.se.
FAQ hos andra
FAQ hos Boverket
PBL Kunskapsbanken (boverket.se)
FAQ hos Säker Vatten
FAQ hos VVS Företagen
FAQ hos GVK
FAQ hos BKR
FAQ hos Konsumentverket
FAQ hos Arbetsmiljöverket
FAQ hos Allmänna reklamationsnämnden
Tipsa oss gärna om en bra FAQ som du saknar på denna sida!
Meddela oss genom att fylla i formuläret nedan. Tack på förhand!
* = obligatoriskt fält
(Till toppen)